Compania trimite aproape 250 de angajati in somaj tehnic in decembrie.
Producatorul de medicamente LaborMed, aflat in portofoliul fondului de investitii Advent International, estimeaza ca in trei ani de zile cifra de afaceri va ajunge la 150 mil. euro comparativ cu 60 mil. euro, nivelul estimat pentru acest an.
"Intentionam sa dezvoltam o companie regionala. In prezent 10% din vanzari merg la export, insa vom ajunge la 30% in maximum trei ani", a spus Adrian Stroilescu, business development director al LaborMed Group.
Prezenta companiei pe pietele externe s-a consolidat dupa achizitia in iulie a rivalului Ozone, iar in prezent activitatea se deruleaza in state precum Polonia, Cehia, Slovacia, Moldova sau Rusia. Ozone avea un portofoliu regional de 400 de branduri, precum Algozone, Ceclozone, Entran si ExtremVit.
Reducerea preturilor operata in primavara acestui an a determinat o scadere cu 30% a vanzarilor LaborMed in valoare, in timp ce introducerea masurii de clawback (o taxa care se aplica asupra vanzarilor de medicamente cu prescriptie si poate varia intre 5-11% din cifra de afaceri - n. red.) a dus la un declin de 9%.
"40% din afaceri sunt afectate, astfel ca ne gandim la masuri de reorganizare", a mai spus Stroilescu. Astfel, in decembrie aproximativ jumatate din angajati vor intra in somaj tehnic, insa producatorul ia in calcul si renuntarea la o parte din personal. In cadrul LaborMed lucreaza circa 500 de persoane.
"Am constatat ca exista stocuri de medicamente, astfel ca pacientii nu vor fi afectati. Nu avem de gand sa luam masuri radicale, insa totul este dictat de situatia din piata", a mai spus Stroilescu.
El este de parere ca in situatia actuala din industria farmaceutica, numai multinationalele vor putea rezista pentru ca isi vor putea balansa portofoliul de produse intre tari.
Compania pregates