Specialiştii estimează că pentru a se circula în siguranţă pe drumurile judeţene se va cheltui aproape un milion de euro. În zona munţilor Apuseni s-a acţionat deja cu echipaje de deszăpezire încă de acum două săptămâni. Pentru a face faţă iernii sunt necesare 8.000 de metri cubi de nisip şi 350 de tone de sare. „Anul acesta, iarna a venit mai repede decât ne aşteptam, dar nu pot spune că ne-a luat pe nepregătite. La prima ninsoare am avut necesarul de echipamente şi materiale să intervenim pe sectoare de drumuri judeţene din localităţile: Avram Iancu, Roşia Montană, Mogoş şi Vadu Moţilor.
Stocul a fost pregătit şi avem o cantitate suficientă de nisip şi sare pentru a trece de această iarnă“, a declarat Dan Popescu, directorul Direcţiei Tehnice din cadrul Consiliului Judeţean Alba.
Mii de tone de sare şi nisip
Din calculele specialiştilor rezultă că, pentru a trece cu bine de sezonul rece, este nevoie de 8.000 de metri cubi de nisip şi 350 tone de sare, iar conform programului aprobat de Consiliul Judeţean, până la începutul acestei luni trebuiau asigurate trei sferturi din cantitate. „Până la data de 1 noiembrie trebuie asigurată 75% din cantitatea de material antiderapant şi carburanţi pentru 14 zile de funcţionare, ceea ce reprezintă circa 6.475 mc de material antiderapant şi 71 tone de carburanţi“, a precizat Dan Popescu.
Cheltuielile estimate de specialişti pentru ca şoferii să circule în siguranţă pe drumurile judeţene, se ridică la aproape un milion de euro pentru reţeaua de drumuri judeţene, care are 983.266 de km. „Cu siguranţă nu se va ajunge să se cheltuie această sumă, însă calculele au fost făcute pentru o iarnă cu o intensitate medie spre mare din punct de vedere al precipitaţiilor“, a mai spus Dan Popescu.
Pentru tonsonul de drumuri naţionale aflate pe teritoriul judeţului Alba s