Banca Transilvania, singurul jucator din top zece cu capital privat romanesc, va astepta inca doua luni inainte sa mai ia o decizie privind dobanzile la creditele in lei, urmarind in acest timp si evolutiile de pe scena politica, dupa ce BNR a mentinut dobanda cheie la inceputul saptamanii.
Prin aceasta decizie, BNR a facut un compromis de teama presiunilor pe curs, insa nu va putea sa "cumpere" decat cateva luni de stabilitate, iar anul viitor banca centrala ar putea fi nevoita sa accepte noi deprecieri ale leului, spun analistii.
"Daca vrem sa stimulam creditarea in lei, trebuie sa ne uitam si la pret. Pentru economie ar fi fost mai buna o reducere", puncteaza Robert Rekkers, directorul general al Bancii Transilvania, singurul jucator din top zece cu capital privat romanesc.
Acum, Rekkers spune ca are nevoie de doua luni de asteptare, in care va urmari piata si deciziile de pe scena politica, pentru a lua o decizie privind dobanzile.
Din vara si pana septembrie BNR a incurajat bancile sa reduca agresiv dobanzile, oferind in permanenta lichiditati ieftine, iar piata a preluat semnalul, miscarea fiind totusi mai vizibila in cazul depozitelor decat la credite. Din septembrie BNR a ales sa se concentreze pe stabilizarea cursului, lasand in mai multe randuri bancile fara suficienti lei, ceea ce a dus la cresterea dobanzilor.
Mihai Bogza, presedintele executiv al Bancpost, considera de asemenea ca decizia bancii centrale reflecta ingrijorare pe fondul incertitudinilor politice.
"In mod evident, BNR pare sa fi dat un semnal ca e preocupata de inflatie si nu sa se reduca dobanzile", spune el. Pe piata interbancara dobanzile stationeaza insa la niveluri de 10%-11% pe an, cu mult peste rata cheie a BNR, de 8% pe an. De altfel, banci precum RBS sau ING - care au totusi o cota foarte mica pe economisire - provoaca din nou piata cu doba