Pentru o vreme, Jamie Oliver a fost ucenicul unui patiser din Paris. Atelierul unde se plămădeau cofeturile pentru gusturile rafinate ale locuitorilor capitalei franceze era, pentru tânărul mereu curios, un univers fascinant de explorat. Venit din "ţara budincilor", a terciurilor dulci şi a plum-cake-urilor, Jamie era fascinat de creme, foitaje şi spume, de glazurile cu ciocolată şi de alte minuni ale patiserilor şi cofetarilor Oraşului Luminilor.
Acolo a deprins să facă şi aluatul tradiţional pentru tartă, pe care îl consideră "perfect". "Chiar dacă nu aţi mai făcut vreodată aluaturi, dacă respectaţi cantităţile indicate pentru ingrediente şi urmaţi cu exactitate reţeta, nu are cum să nu vă iasă", spune el, propunându-ne o reţetă simplă, pentru care foloseşte 500 g făină organică simplă şi încă puţină făină pentru pudrat, 100 g zahăr pudră cernut, 250 g unt brun rece, tăiat cubuleţe, coaja de la o jumătate de lămâie, două ouă organice sau de curte, bătute, o ceşcuţă de lapte. "Încercaţi să fiţi încrezător şi să faceţi aluatul cât mai repede - nu îl frământaţi prea mult, altfel căldura mâinilor va topi untul", ne "vinde" tânărul bucătar britanic un pont.
Comentariul lui Jamie
Ce-mi place la această tartă este că se păstrează foarte bine, aşa că puteţi lua o felie la pachet sau gusta puţin din ea la ceaiul de după-amiază timp de câteva zile! Dacă vă place tarta Bakewell, dar nu aţi mâncat decât din cea cumpărată, încercaţi-o pe aceasta. Vi se va părea uluitoare. Prunele pot fi perfect coapte sau puţin acrişoare - merg foarte bine oricum. Dacă folosiţi prune de diverse culori, tarta va arăta ca un tablou.
Tartă Bakewell cu prune
Ingrediente: o tartă de 28 cm, un cubuleţ de unt, o jumătate de cantitate de aluat pentru tarte, un kg prune de diverse feluri, 100 g zahăr, o jumătate de linguriţă de mirodenii mixte pentr