Controversata exploatare de la Rosia Montana a devenit de astazi tema de campanie electorala. Nu candidatii vorbesc, insa, despre subiect, ci Academia Romana - printr-un apel dur - compania Rosia Montana Gold Corporation si ONG-urile Pro Rosia Montana si Pro Dreptatea. Toate si-au trimis in interval de cateva minute apeluri, dar si scrisori deschise adresate candidatilor la presedintie, in care le-au cerut sa-si exprime pozitia fata de proiectul Rosia Montana. Sirul mesajelor a fost inceput de Academia Romana, care a atacat proiectul si a facut apel la candidatii la presedintie sa protejeze patrimoniul national.
Vezi atasat scrisorile de la Academia Romana, RMGC, Pro Rosia Montana si Pro Dreptatea, precum si documentul de pozitie al Academiei.
Academia Romana: Suntem supusi unui miraj cu atat mai periculos cu cat el este vehiculat in vremuri de criza economica a resurselor
Printr-o scrisoare deschisa, presedintele Academiei Romane, Ionel Haiduc, alaturi de presedintele Comitetului National Roman ICOMOS (Comitetul International al Monumentelor si Siturilor), Sergiu Nistor, si de reprezentanti ai societatii civile le-au cerut tuturor candidatilor la prima functie in stat sa isi faca publica pozitia fata de proiectul de exploatare miniera.
Rosia Montana este cea mai veche localitate urbana din Romania si adaposteste cele mai dezvoltate galerii romane descoperite vreodata in lume. Acest loc "este prevazut a se transforma intr-o imensa cariera deschisa de extragere a aurului, ce ar duce la disparitia definitiva a unor valori istorice", se arata in scrisoarea Academiei Romane.
"In ultima vreme, suntem martorii unei vaste campanii de «captatio benevolensis» din partea investitorului interesat sa dezvolte proiectul minier la Rosia Montana. Cine urmareste insa cu atentie argumentele aduse de aceasta campanie - dincolo de sum