Presedintele Traian Basescu a promulgat joi Legile privind salarizarea unica si reorganizarea agentiilor aflate in subordinea guvernului, la o zi dupa ce Curtea Constitutionala afirmase ca cele doua acte normative sunt in conformitate cu legea fundamentala a statului.
Curtea Constitutionala a decis, cu majoritate de voturi, in sedinta de miercuri, ca Legea privind reorganizarea unor autoritati si institutii publice, rationalizarea cheltuielilor publice, sustinerea mediului de afaceri si respectarea acordurilor-cadru cu Comisia Europeana si Fondul Monetar International este constitutionala, in masura in care prevederile Capitolului IV din lege nu se refera la persoanele pentru care durata mandatului este stabilita expres prin Constitutie.
De asemenea, instanta suprema a stabilit ca Legea-cadru privind salarizarea unitara a personalului platit din fonduri publice este constitutionala in masura in care prevederile art.41 alin.(2) lit.e) din lege, criticate prin obiectia de neconstitutionalitate, nu se refera la cazurile in care Legea fundamentala admite in mod expres cumulul de functii.
PNL a contestat la Curtea Constitutionala cele trei legi pentru care Guvernul Boc si-a asumat raspunderea in fata Parlamentului.
In ceea ce priveste cea de-a treia lege - Legea educatiei nationale, dezbaterea a fost amanata pentru 18 noiembriue "avand in vedere ca, in urma deliberarilor, nu s-a obtinut majoritatea de voturi ceruta".
Initial, CCR trebuia sa se pronunte pe 28 octombrie pe cele trei legi, dar a amanat dezbaterile pentru 9 decembrie, dupa alegerile prezidentiale, dezbaterile pe cele trei legi pe care Guvernul Boc si-a asumat raspunderea, avand in vedere "complexitatea problemelor juridice" care fac obiectul examinarii si care necesita o analiza deosebit de atenta, anunta atunci CCR, intr-un comunicat de presa citat de Ne