Programul săptămânal de lucru al unui angajat cu normă întreagă din România s-a redus în al doilea trimestru cu circa 20 de minute comparativ cu perioada similară din 2008, din cauza crizei economice, iar în UE timpul de lucru a scăzut cu peste 40 de minute. În România programul de lucru este de 41,1 de ore pe săptămână, iar în UE de 40,3 ore. "Angajatorii pot recurge (în perioade de criză economică - n.r.) la măsuri precum trecerea la sistemul de lucru cu jumătate de nor
Programul săptămânal de lucru al unui angajat cu normă întreagă din România s-a redus în al doilea trimestru cu circa 20 de minute comparativ cu perioada similară din 2008, din cauza crizei economice, iar în UE timpul de lucru a scăzut cu peste 40 de minute. În România programul de lucru este de 41,1 de ore pe săptămână, iar în UE de 40,3 ore.
"Angajatorii pot recurge (în perioade de criză economică - n.r.) la măsuri precum trecerea la sistemul de lucru cu jumătate de normă sau reducerea numărului de ore de lucru pentru a evita concedierile, protejând capitalul uman. În unele state, aceste de măsuri au fost facilitate de implementarea unor programe prin care guvernele îşi asumă o parte din cheltuielile legate de reducerea programului de lucru sau trecerea la sistemul cu jumătate de normă", se arată într-un studiu al Eurostat, numit "Impactul crizei asupra angajaţilor".
Locul 5 în Europa
România se plasează pe locul cinci în UE din punct de vedere al numărului de ore de lucru pe săptămână ale unui angajat, primele locuri fiind ocupate de Grecia (42 de ore de lucru pe săptămână), Cehia (41,6 ore), Austria (41,5 ore) şi Polonia (41,4 ore), pe ultimele situându-se Finlanda (37,8 ore), Danemarca (38 ore), Suedia (38,1 ore) şi Franţa (38,3 ore).
Ponderea numărului de posturi cu jumătate de normă în totalul locurilor de muncă din România a fost de 10% în al doilea trimestru,