Potrivit unui studiu al Centrului Roman de Politici Europene, europarlamentarul PSD Adrian Severin, fost ministru de Externe, nu are nici o sansa sa devina primul Inalt Reprezentant pentru Afaceri Externe si Politica de Securitate al Uniunii Europene.
Postul de "ministru european de Externe" a fost infiintat alaturi de functia de presedinte al Consiliului European prin Tratatul de la Lisabona, tratat care va intra in vigoare la 1 ianuarie 2010. In urma negocierilor la nivel inalt, se pare ca functia de Inalt Reprezentant pentru Afaceri Externe va reveni socialistilor, grup politic din care face parte si Adrian Severin. (Partidele de dreapta ar urma sa castige presedintia Consiliului European.) Analistii de la CRPE apreciaza ca nominalizarea unui roman pentru debutul functiei de ministru de Externe UE este o oportunitate majora, fiind practic "cel mai inalt post din UE acordat unui reprezentant al Estului", depasindu-l deci ca importanta chiar si pe cel de presedinte al Parlamentului European, detinut de polonezul Jerzy Buzek.
Ei remarca insa ca Adrian Severin "nu are sprijin politic de la Bucuresti" si ca "acordarea unui asemenea post unei persoane nesustinute nici macar de propria tara, si se pare ca nici de propriul partid, este cu totul iluzorie". Adrian Severin pare a plati acum, spune CRPE, pentru politica personala dusa recent la Bruxelles, unde a atacat vehement candidatura oficial asumata de Romania pentru postul de comisar european in persoana lui Dacian Ciolos. Faptul este "putin obisnuit la nivel european" si pare a fi motivul pentru care colegul de partid al domnului Severin, fostul ministru de Externe, Cristian Diaconescu, a declarat ca "Severin nu poate negocia cu UE in nume propriu".
Potrivit unui studiu al Centrului Roman de Politici Europene, europarlamentarul PSD Adrian Severin, fost ministru de Externe, nu are nici o san