Numarul firmelor care au intrat in insolventa in primele noua luni ale anului a crescut cu 26% fata de perioada similara din 2008, cele mai multe dintre aceste firme activand in comert, potrivit datelor furnizate ZF de catre Oficiul National al Registrului Comertului (ONRC).
Astfel, la sfarsitul lunii septembrie, 12.845 de firme din Romania, cu afaceri cumulate de sute de milioane de euro, intrasera sub incidenta Legii 85/2006 privind procedura de insolventa.
Blocajul financiar survenit pe fondul crizei economice si lipsa lichiditatilor cu care se confrunta tot mai multe companii sunt principalele cauze care au dus la cresterea numarului de firme intrate in insolventa in acest an.
"Scaderea consumului, a cererii pe pietele externe, accesul greu la creditare au dus la intrarea in insolventa a unor firme mari care altfel nu ar fi ajuns intr-o astfel de situatie. In prima jumatate a anului viitor lucrurile nu se vor imbunatati si este posibil sa vedem dosare de insolventa destul de importante", comenteaza Arin Stanescu, presedintele Uniunii Nationale a Practicienilor in Insolventa din Romania.
In ultima perioada retaileri mari precum Leonardo, lantul de supermarketuri SPAR, Ultra Pro Computers si distribuitorul de materiale de constructii Direct au inceput procesul de restructurare.
"Cred ca peste 80-90% din firmele care au intrat in insolventa vor ajunge la faliment si aceasta este o cifra optimista", spune Arin Stanescu, presedintele Uniunii Nationale a Practicienilor in Insolventa din Romania.In Romania, o concentrare puternica a numarului de insolvente este pe primele trei sectoare: comert (5.552 de firme), industria prelucratoare (2.289 de firme) si constructii (1.678 de firme), care reprezinta 74% din totalul numarului de firme aflate in insolventa in primele noua luni ale acestui an."In trimestrul al treilea, lucrurile au st