Parlamentul a respins, ieri, guvernul de 14 ministere propus de Lucian Croitoru, prelungind asadar criza politica si economica, pe fondul unor negocieri extrem de dure cu Fondul Monetar International.
"Daca nu ma votati, Romania va pierde 1,5 miliarde de euro pana la sfarsitul anului", le-a spus premierul desemnat parlamentarilor, insa avertismentul a fost inutil.
Guvernul Croitoru a primit 189 de voturi "pentru" de la PD-L si grupul parlamentarilor independenti, 250 de voturi "impotriva" de la PSD, PNL, UDMR si minoritatile nationale, iar un vot a fost anulat. Pentru a fi investit, Cabinetul ar fi trebuit sa primeasca 236 de voturi favorabile, insa un alt rezultat pozitiv era improbabil in conditiile in care 12 din cei 14 ministri ai cabinetului au fost respinsi la interviurile din comisiile de specialitate (au facut exceptie Bogdan Aurescu la Externe si Vasile Blaga la Dezvoltare si Turism), iar liderii PSD, PNL, UDMR au anuntat ferm ca nu il vor sustine.
"Cu asta misiunea mea s-a incheiat", a declarat Lucian Croitoru dupa anuntul oficialÊ privind votul parlamentarilor.
Variantele lui Basescu
Croitoru a fost propus premier de presedintele Traian Basescu in urma cu doua saptamani dupa demiterea guvernului Boc in Parlament. Emil Boc va continua sa conduca interimar Guvernul pana la investirea unui nou Guvern de catre Parlament.
Presedintele Traian Basescu, care a fost acuzat de opozitie ca a generat criza politica refuzand sa-l desemneze premier pe primarul Sibiului, Klaus Iohannis, urma sa se intalneasca astazi cu partidele pentru consultarile obligatorii.
El poate, conform atributiilor constitutionale, sa desemneze un nou premier, insa este putin probabil ca acest lucru sa se intample avand in vedere ca alegerile prezidentiale vor avea loc in mai putin de o luna.
Cea mai vehiculata varianta in cercurile a