Preluarea unui operator de cai ferate pare mai degraba o achizitie de secol XIX, ar putea spune multi analisti. Dar nu si atunci cand aceasta miscare este facuta de cel mai faimos investitor din lume.
Warren Buffett a incheiat acordul vietii lui si a pariat pe viitorul economiei SUA, achizitionand compania feroviara Burlington Northern Santa Fe (BNSF), pentru care a platit 26,6 mld. dolari (18,16 mld. euro).
Legendarul investitor era de mult in cautarea unui acord "elefant" catre care sa isi canalizeze muntii de bani. Buffett detinea deja o participatie de 22,6% in cadrul Burlington, unul dintre cei mai mari operatori feroviari din Statele Unite, acum achizitionand celelalte 77% din actiuni.
Preluarea adanceste expunerea lui Buffett fata de sectoarele traditionale ale economiei, care mult timp au reprezentat baza imperiului sau, alaturi de serviciile financiare, fapt ce subliniaza increderea sa in revenirea economiei pe crestere. "Este o afacere foarte solida, care va avea o evolutie satisfacatoare daca economia evolueaza bine", a spus Buffett.
Transportul feroviar va reveni la moda
Acordul evalueaza compania BNSF cu sediul in Texas la 44 mld. dolari (30 mld. euro), inclusiv datoriile de 10 mld. dolari ale companiei, precum si valoarea participatiei pe care Berkshire a acumulat-o incepand cu 2007.
Criza financiara nu l-a descurajat pe Warren Buffett, care a incheiat o serie de acorduri indraznete in perioadele de tulburari de pe piete.
Sa cumperi o companie feroviara poate parea pentru multi o decizie luata de un om de moda veche - o achizitie mai potrivita pentru secolul al IX-lea mai degraba decat secolul actual. Buffett insa crede ca odata ce economia isi va reveni, bunurile vor incepe sa fie transportate mai mult pe calea ferata. Burlington Northern transporta carbune si cherestea din Vest, cereale din regiunea