După ce au votat împotriva învestirii noului guvern, PSD, PNL şi UDMR au pozat în salvatorii banilor de la Fond, invitându-l pe Boc să trimită, ilegal, bugetul în parlament. Sursa: Vlad Stănescu
Parlamentul s-a transformat ieri pentru câteva ore în tribuna electorală a pre zi denţiabililor coaliţiei anti-Băsescu. Mircea Geoană (PSD), Crin Antonescu (PNL) şi Kelemen Hunor (UDMR) s-au perindat pe rând pe la microfon pentru a pune în scenă o piesă electorală în două acte: respingerea cabinetului Croitoru în paralel cu declararea susţinerii lui Klaus Johannis şi asumarea unei aşa-zise soluţii pentru îndeplinirea condiţi ilor impuse de FMI astfel încât fondurile destinate României să nu fie puse în pericol.
Acţiunea s-a desfăşurat însă în ordine inversă. Cum anunţaseră că Lucian Croitoru nu are nicio şansă, după discursul acestuia şi dezbateri în loc de votul de învestitură, noua majoritate a impus votul asupra unei inovaţii legislative. Parlamentarii PSD, PNL şi UDMR au adoptat, pe lângă o declaraţie de asumare a condiţiilor impuse de FMI, şi o hotărâre prin care permit guvernului Boc, demis prin moţi - u ne de cenzură, să încalce legea, trimiţând bugetul pentru 2010 legislativului.
Practic, ei au instituit o derogare de la lege printr-o hotărâre, în condiţiile în care un act normativ nu poate fi modificat decât printr-o ordonanţă sau o altă lege. “Această hotărâre este nelegală şi neconstituţională”, a comentat ministrul justiţiei, Cătălin Predoiu.
De altfel, invitaţia făcută de parlament a fost primită cu rezerve de premierul Emil Boc, care a declarat câteva ore mai târziu doar că se va consulta cu partidele, dar şi cu FMI şi Comisia Europeană asupra formulei constituţionale pentru promovarea bugetului.
În strategia fluidizării adoptării acestuia a intrat şi Curtea Constituţională care a dat, ieri, un dă