Sebastian Payer Katona este voluntar de la 10 ani, iar acum are de gând să cureţe Barajul Firiza de gunoaie şi să împrejmuiască zona împădurită pentru păstrarea curăţeniei.
Sebastian Payer Katona iubeşte să-i ajute pe cei din jur şi crede că voluntariatul este un semn de civilizaţie. A moştenit sentimentele altruiste de la mama lui, Maria Magdalena Payer, care a militat o viaţă întreagă pentru ajutorarea celor nevoiaşi. Astfel, Sebastian a învăţat de la cea care i-a dat viaţă tot ceea ce ţine de filantropie şi caritate socială. El a fost implicat în prima acţiune de voluntariat la vârsta de 10 ani, în 1991. „Prima experienţă de acest gen m-a marcat profund. O asociaţie din Germania a trimis ajutoare în repetate rânduri persoanelor cu o situaţie financiară precară din Baia Mare, iar eu o ajutam pe mama la distribuirea acestora”, povesteşte Sebastian. Tot atunci tânărul a descoperit şi că „se fură”. „Am fost foarte dezamăgit când nişte cunoştinţe şi-au oferit ajutorul, iar ulterior am aflat că au încercat să ia bani din buzunarul... săracilor”, spune Sebastian.
50 de proiecte de la 10 ani
În 18 ani, Sebastian s-a implicat activ sau a fost parte integrantă în peste 50 de proiecte. De câţiva ani, el este vicepreşedintele Asociaţiei Heidenroslein. Pentru a fi un voluntar cât mai „titrat”, tânărul a urmat, în 2008, timp de trei luni, cursuri şi training-uri la Strasbourg privind integrarea minorităţilor în comunitate. „Cel mai mult îmi plac proiectele sociale care vizează minorităţile, cultura şi tradiţia acestora”, explică Sebastian. „Toate minorităţile trebuie protejate şi să le dai şansa să se dezvolte”, continuă tânărul. Întors de la Strasbourg, băimăreanul a încercat să pună în aplicare ceea ce a învăţat. „Spiritul de echipă, relaţia dintre oameni şi filantropia de care dau dovadă francezii trebuie adoptate şi de români pentru că dau rez