In momentul de fata, in Romania exista 469 de asociatii agricole, infiintate in 5 ramuri ale agriculturii, conform datelor Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR).
Conform legii, pentru a se putea constitui, o asociatie are nevoie de cel putin 5 membri.
Raportat la cele 4.256.152 exploatatii agricole, cate fiinteaza actualmente in tara noastra, numarul fermierilor grupati in asociatii este infim. In ciuda faptului ca inclusiv structura economica a exploatatiilor agricole din Romania ( 90,96% reprezinta exploatatiile de subzistenta, 7,55% exploatatii de semi-subzistenta si 1,49% exploatatii comerciale) recomanda asocierea fermierilor, scrie Cosmin Trif pe blogul Banii Fermierului.
Dintre avantajele de care beneficiaza un fermier care face parte dintr-o asociatie agricola putem enumera: reducerea costurilor de productie, cresterea eficientei comunicarii, atat intre fermieri, cat si cu autoritatile de stat si tertii, promovarea mai buna a produselor, posibilitatea planificarii productiei conform evolutiei pietei de desfacere. De asemenea, formele asociative au sanse exponential mai mari de a accesa credite bancare si fonduri europene decat fermierii individuali.
Cum arata un clasament al domeniilor in care exista asociatii agricole?
1. Imbunatatiri funciare: 426 asociatii
Pe primul loc conduc, extrem de detasat, formele asociative din domeniul imbunatatirilor funciare. In numar de 426, acestea sunt grupate in doua categorii:
-423 organizatii de imbunatatiri funciare (5 organizatii de desecare si drenaj (ODD) si 418 organizatii ale utilizatorilor de apa pentru irigatii (OUAI), acoperind o suprafata bruta de 1.075.437,7 ha si o suprafata neta de 1.045.024,1 ha);
-3 federatii de organizatii de imbunatatiri funciare (acopera o suprafata bruta de 18.026,0 ha si o suprafata neta de 17.779