Asaltaţi de pacienţi care confundă virozele cu A/H1N1, medicii de familie îi trimit pe aceştia la specialişti chiar şi când nu e cazul.
Isteria gripei porcine a cuprins România. Medicii de familie sunt mai solicitaţi ca oricând şi, pentru a scăpa de asaltul pacienţilor speriaţi, îi îndrumă pe aceştia către specialişti chiar şi atunci când nu este cazul.
Aşa se face că holurile spitalelor de boli infecţioase, singurele instituţii medicale unde se fac teste privind cotractarea virusului A/H1N1, seamănă izbitor cu magazinele de pâine pe vremea lui Ceauşescu. Oamenii se îngrămădesc la cozi în faţa cabinetelor, indiferent că au sau nu simptome de gripă.
Între timp, numărul de bolnavi confirmaţi a ajuns la 707. Printre ei: Graţiela Iordache, secretar de stat la Finanţe, dar şi redactorul-şef al unui ziar din Iaşi.
Medicii de familie din Capitală şi din ţară, dar şi specialiştii în boli infecţioase spun că fac faţă cu greu asaltului de pacienţi care vin la cabinet ori la camerele de gardă cu viroze pe care le confundă cu gripa nouă.
„Unii vin cu simptome mai accentuate, alţii doar pentru că le curge puţin nasul. Pe cei care erau foarte rău i-am trimis la boli infecţioase, de unde au fost trimişi acasă”, spune medicul Alina Constantin, de la Policlinica nr. 34, din Drumul Taberei.
Cât despre infecţionişti, aceştia susţin că sunt chemaţi de pe secţii, unde îngrijesc pacienţi cu afecţiuni serioase, ca să facă triaj epidemiologic la Camera de gardă. „Vin elevi trimişi de profesorii de la şcoală, care nu-i mai primesc la clasă fără testul care arată dacă au virusul. Dar testul poate fi făcut doar cazurilor severe”, explică Sorin Petrea, infecţionist la Institutul „Matei-Balş”.
Boală cu trimitere
În Capitală, „reţeta” pentru a ajunge la un specialist e simplă. Trebuie doar să