Smochinele sunt bogate în vitamine (A, B şi C), în magneziu şi în calciu, minerale benefice pentru creşterea imunităţii. Eugen Giurgiu, doctor în biochimie, cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie, recomandă consumul de smochine mai ales copiilor, adolescenţilor, convalescenţilor, gravidelor şi vârstnicilor, pentru a preveni instalarea afecţiunilor respiratorii.
O cură cu smochine (câte 4-5 fructe pe zi), timp de 10 zile, este eficientă în stările febrile, bronşite sau laringite.
Reţeta săptămânii : Tonic pentru imunitate
Timp de preparare : 20 de minute
Calorii : 70/porţia
Ingrediente : 20 de smochine, 2 mere rase, 100 g orez fiert, 2 linguri de stafide, 2 linguri de miere, o linguriţă rasă de scorţişoară, sucul unei lămâi.
Preparare : Fructele tăiate mărunt se amestecă cu orezul fiert şi se asezonează cu miere, suc de lămâie şi cu scorţişoară. Se consumă la micul dejun şi la gustarea de la ora 16.