Este fondatorul Universităţii Dunărea de Jos, Doctor Honoris Causa al Universităţii Francofone Internaţionale din Bruxelles şi primul Cetăţean de onoare al municipiului Galaţi “Patriarhul culturii gălăţene”, aşa cum a fost denumit de contemporani, a format mii de studenţi gălăţeni şi a dezvoltat patrimoniul cultural. A parcurs toate etapele carierei didactice, de la aceea de profesor de liceu, la cea de profesor universitar, în total numărând peste 70 de ani în slujba şcolii.
Unul dintre puţinii supravieţuitori ai Oarbei de Jos
Şef de promoţie al Şcolii Militare de Ofiţeri de rezervă de Infanterie din Ploieşti (1939), comandant de pluton şi de companie pe fronturile din Cotul Donului, de la nord de Iaşi, din Transilvania, Ungaria şi Cehoslovacia, profesorul Ioan Brezeanu a fost şi un valoros militar.
Este unul dintre puţinii supravieţuitori de la Oarba de Jos, ceea mai mare bătălie purtată în Transilvania în cel de-al Doilea război mondial, unde, între 20 de septembrie şi 5 octombrie 1944, şi-au dat viaţa, pe front, 11.000 de ostaşi. Din cei 114 de luptători ai companiei, pe care o conducea, au supravieţuit doar 26 de militari. A fost rănit în Rusia, în 1943, şi în munţii Tatra, în 1945.
„În lupte am fost grav rănit. Am avut lovituri puternice la cap. De asta m-au şi declarat invalid de război. S-a întâmplat pe 23 februarie, chiar cu puţin înainte de ziua mea de naştere.
Am stat un an de zile în spital, în munţii Tatra, în Cehoslovacia până ne-au evacuat. Au trimis un tren sanitar în ţară cu vreo 300 de răniţi, printre care mă aflam şi eu. Când s-a terminat războiul, eram încă în spital” , povesteşte Ioan Brezeanu.
Atitudinea sa impecabilă pe front este răsplătită cu înalte distincţii militare: Cavaler al Ordinului „Steaua României” şi de două ori Cavaler al Ordinului „Cor