Regizorul şi actorul Emilian Cortea se simte la teatru ca acasă. A pus în scenă zeci de piese de succces şi a interpretat peste 100 de roluri. Este “Luptător pentru Victoria Revoluţiei din Decembrie” iar din 2007 este Fiu al Argeşului, titlu despre care spune că îl onorează. Iubeşte sportul şi nu ar renunţa la mişcare pentru nimic în lume.
Înainte de a face artă, Emilian Cortea a făcut atletism de performanţă. ”Şi sportul este tot un spectacol, aşa că, ceea ce făceam atunci nu era foarte diferit de ceea ce fac acum. Încurajările publicului, fie el în arenă sau în sala de spectacol, m-au impulsionat întotdeauna.”, spune maestrul. Deşi avea rezultate pe plan sportiv, Emilian Cortea a simţit o mai mare înclinaţie către artă. ”Teatrul m-a fascinat din adolescenţă şi pentru el a trebuit să renunţ la sport.”, mărturiseşte artistul.
Proaspăt absolvent al Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică I.L. Caragiale, Emilian Cortea ajunge, în 1971, să profeseze la Teatrul de Stat din Turda. “Am avut şansa să lucrez cu celebrul regizor Aureliu Manea, cel care m-a distribuit în “Roata în patru colţuri”, piesă după care marele critic de teatru, Valentin Silvestru, s-a arătat surprins să descopere în mine, aşa cum domnia sa a mărturisit, un actor de un umor şi un haz deosebite ”.
Aici debutează şi ca regizor, cu spectacolul pentru copii “Vrăjitorul din Oz”. Maestrul devine, la vârsta de 22 de ani, cel mai tânăr director de teatru din istoria teatrului românesc.
De 34 de ani, pe scena Teatrului Alexandru Davila
În 1975, Emilian Cortea era transferat la Piteşti unde în prezent activează ca actor, regizor şi director artistic al Teatrului Al. Davila. ,,Am rămas la Piteşti pentru că aici mi s-a oferit dreptul legal de locui într-un partament. Valentin Nocolescu, primarul de atunci al Piteştiului, mi-a oferit o locui