Istoricul Iacob Mârza, profesor la Universitatea „1 Decembrie 1918“, este colaborator al fostei securităţi. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a pronunţat marţi, 3 noiembrie 2009, o decizie definitivă prin care respinge recursul profesorului universitar la o decizie anterioară a Curţii de Apel Bucureşti. Curtea de Apel Bucureşti a pronunţat în luna aprilie 2009 o sentinţă favorabilă Consiliului Naţional privind Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS). Instituţia a solicitat judecătorilor constatarea faptului că Iacob Mârza a colaborat cu securitatea. Decizia ICCJ este executorie şi mai poate fi atacată doar pe căi extraordinare, revizuire sau contestaţie în anulare.
„Nu comentez“
Contactat telefonic, profesorul universitar a refuzat să facă declaraţii în legătură cu seninţa ICCJ. „Nu vrea să fac niciun comentariu”, a spus Iacob Mârza. Istoricul a fost rector al Universităţii din Alba Iulia în perioada 2000 – 2004, respectiv decan al Facultăţii de Istorie între anii 2004 – 2008 şi decan al Facultăţii de Ştiinţe în perioada 1993 - 2000.
Pentru a putea candida şi obţine aceste funcţii administrative, Iacob Mârza a trebuit să semneze declaraţii pe propria răspundere prin care a susţinut că nu a colaborat cu fosta securitate. Rectorul Universităţii, Achim Moise, a spus că, deocamdată, activitatea profesională a istoricului Iacob Mârza nu va avea de suferit.
„Domnul Mârza este responsabil de tot ce a comis şi a făcut dacă instanţa a hotărât în acest fel. E firesc să suporte consecinţele acţiunilor sale, însă până când nu se va dovedi probă penală, activitatea dânsului din punct de vedere profesional nu va avea de suferit. Eu nu sunt în măsură să judec acţiunile sale pentru că moralitatea ne priveşte pe fiecare dintre noi. Nu pot avea o poziţie, decât neutră, până în momentul în care se va dovedi probă penală