Academia Română a adresat o scrisoare deschisă tuturor candidaţilor la preşedinţia statului, pentru "apărarea, protejarea şi punerea în valoare a patrimoniul cultural excepţional al Roşiei Montane". Altfel spus, academicienii cer respingerea proiectului de exploatare propus de Roşia Montană Gold Corporation, pe baza a două grupuri de argumente (culturale şi economice). Firma a răspuns Academiei printr-o scrisoare.
"Locul celei mai vechi localităţi din România, ce adăposteşte cele mai vechi galerii romane descoperite vreodată în lume, [...] este prevăzut a se transforma într-o imensă carieră deschisă de extragere a aurului, ce ar duce la dispariţia definitivă a unor valori istorice, ştiinţifice, arheologice, arhitecturale, etnografice, religioase şi naturale ale zonei", sintetizează Academia dimensiunea pierderilor culturale şi naturale pe care le-ar putea cauza proiectul minier.
Mai mult, semnatarii scrisorii - preşedintele Academiei, acad. Ionel Haiduc, şi conf. dr. arh. Sergiu Nistor - susţin că oferta financiară a firmei care doreşte exploatarea nu este avantajoasă pentru statul român. Academia crede că singura formă de contract care ar putea fi în favoarea statului român ar fi "Acordul de împărţire a producţiei". Acesta prevede ca statul să primească 80% din producţie, iar compania care exploatează - restul de 20%. Din cei 80% care i se cuvin, statul cedează companiei cheltuielile de investiţie şi pe cele operaţionale.
Academia susţine că numărul locurilor de muncă pe care le propune RMGC nu rezolvă situaţia oamenilor din zona defavorizată din Apuseni. "Nu este clar câte dintre cele 500 de locuri de muncă pot fi ocupate de localnici. Zona are nevoie de soluţii economice pe termen lung, bazate pe resurse regenerabile", motivează Academia.
Replică: "Polemica din jurul proiectului este de natură emoţională"
@