Cu o viaţă socială activă şi un regim alimentar echilibrat, fără sare şi grăsimi, problemele de memorie vor întârzia să apară. Sursa: NorthFoto
Tulburările de memorie sunt cauzate, în special, de un ritm accelerat de viaţă, care necesită prelucrarea multor in formaţii ce solicită memoria. În prezent, aşa-zisele lapsusuri şi lipsa de concentrare sunt întâlnite atât la persoanele în vârstă sau bolnave, cât şi la tinerii şi adulţii care trăiesc în condiţii de stres şi agitaţie.
Memoria este afectată atunci când creierul nu mai e alimentat suficient cu sânge. „Funcţionarea memoriei are strânsă legătură cu creierul, care îi dă comenzi organismului despre cum trebuie să acţioneze”, explică prof. univ. dr. Radu Rogozea, de la Spitalul „Bagdasar Arseni”, din Capitală.
Şase luni de stres duc la nevroză
Stresul şi colesterolul alterează memoria. Stresul scade randamentul intelectual, ceea ce afectează starea memoriei. De aceea, este nevoie, din când în când, de odihnă. „Dacă staţi în stres continuu mai mult de şase luni, ajungeţi să suferiţi de nevroză”, spune medicul Radu Rogozea. Nevroza se poate manifesta prin atacuri de panică sau prin senzaţie de durere ale diferitelor organe, care diferă de la zi la zi.
Reacţiile pozitive sau negative pe care le are o persoană, în funcţie de activitatea socială zilnică, sunt legate de starea de sănătate a celulelor nervoase. Acestea ajung să se altereze atunci când îmbătrânesc sau când se îmbolnăvesc.
Asigurarea irigaţiei cerebrale e un element vital în menţinerea stării de sănătate a creierului, care influenţează starea memoriei. Atunci când vasele sanguine devin rigide şi se îngustează din cauza colesterolului, irigarea creierului nu se mai face şi apar problemele.
Nivelul colesterolului poate creşte chiar şi în cazul persoanelor care ţin un reg