Evenimentul a avut loc în Sala de Conferinţe a C.N. „N. Titulescu” din Pucioasa. La simpozion au participat specialişti precum Silviu Miloiu, prodecanul Facultăţii de Ştiinţe Umaniste din Târgovişte, profesori, elevi şi studenţi. Invitatul de onoare al simpozionului a fost Ulf-Oliver Hösch, din partea Ambasadei Germaniei la Bucureşti. Acesta a povestit participanţilor experienţa sa personală din zilele căderii Zidului Berlinului, precum şi semnificaţia pe care germanii o atribuie astăzi acelui eveniment.
Concluzia reprezentantului Ambasadei Germaniei la Bucureşti a fost că, deşi în perioada post comunistă Germania a cunoscut o înflorire pe plan economic, social şi politic, oamenii înca au sentimentul că unificarea lor a fost realizată doar la suprafaţă.
Cu ocazia simpozionului, a fost vernisată o expoziţie de artă modernă pe tema căderii comunismului, realizată de Liceul de Arte „Bălaşa Doamna” din Târgovişte, sub coordonarea profesorilor Briena Costache şi Gheorghe Simion. În a doua parte a simpozionului a fost organizată o sesiune de comunicări ştiinţifice la care au participat elevi, profesori şi studenţi din partea mai multor licee dâmboviţene, precum şi de la Universitatea Valahia din Târgovişte.
Scopul simpozionului, după cum au declarat organizatorii, a fost conştientizarea tinerilor asupra avantajelor concrete ale reunificării Europei, în încercarea de a aduce mai aproape de tineri evenimente care au influenţat decisiv lumea zilelor noastre şi care, pentru cei născuţi după 1989, par foarte depărtate în timp.