Pentru clujenii care şi-au pierdut locul de muncă, necazurile abia încep odată cu primirea deciziei de concediere. Şomerii neluaţi încă evidenţă înfruntă vremea şi vremurile cu noaptea în cap, în faţa sediului Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă.
Până la obţinerea carnetului de şomaj, persoanele fără loc de muncă mai au de alergat şi de aşteptat circa o lună. Chinul începe cu coada matinală din faţa Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă (AJOFM).
Cel mai harnic proaspăt şomer a venit ieri cu un sfert de oră înainte de ora 5.00 în faţa instituţiei. Coboară dintr-o maşină şi se îndreaptă spre una din porţile exterioare. „M-a adus băiatul. Acum se duce el la serviciu”, explică Ioan, un bărbat bine clădit, în vârstă de 55 de ani, fost mecanic auto. A adus cu el o coală cu pătrăţele, pe care îşi trece numele cu majuscule, în partea de sus. După cifra unu. „Îmi place să fiu primul. Nu întârziam niciodată la serviciu”, spune el.
În zece minute are companie. Un alt bărbat se trece pe listă. Vine din Aşchileu. „De la 3.00 m-am sculat, să apuc şi eu la numere”, ne dezvăluie Teodor, fost lucrător la „spaţii verzi”, în cimitirul din Mănăştur. Apare şi Dumitru, un buldozerist disponibilizat de câteva zile. În trei, vremea şi vremurile sunt mai uşor de înfruntat. Poveştile lor înviorează atmosfera.
Experţi voluntari
Până la 6.00 sunt aproape 20 de persoane. Grupul primilor trei candidaţi a dezbătut deja toate subiectele politice şi economice. Au devenit deja experţi consultanţi şi explică fiecărui doritor ce le lipseşte din dosar.
Ioan este prima dată la coadă, dar este un caz fericit. Dumitru şi Teodor sunt la a treia încercare. „Am rezolvat documentele de la firmă, viza de la medic. Am fost preventiv şi la notar”, enumeră bărbatul. Problema a fost cu stagiul la cotizare. „Firma noastră e din Bucureşti. Durează mult până o tr