CEC Bank va acorda credite în lei, pe cel mult cinci ani, cu dobândă variabilă egală cu ROBOR la şase luni, plus trei puncte procentuale, în cadrul programului de susţinere a microcompaniilor înfiinţate de tineri, ce acordă finanţări nerambursabile de până la 60.000 de lei pentru fiecare beneficiar.
Programul pentru dezvoltarea abilităţilor antreprenoriale în rândul tinerilor şi facilitarea accesului acestora la finanţare, Start, a primit un buget alocat de guvern de 4,688 milioane de lei şi este administrat de Agenţia pentru Implementarea Proiectelor şi Programelor pentru IMM (AIPPIMM).
Clienţii eligibili pentru program sunt societăţile comerciale microîntreprinderi înfiinţate de tineri între 18 şi 40 de ani neîmpliniţi, care pot fi asociaţi la rândul lor cu persoane care au mai mult de 40 de ani, dacă participaţia celor din urmă nu este decisivă pentru luarea deciziilor în cadrul societăţii.
Schema de finanţare a companiilor cuprinde alocaţia financiară nerambursabilă, în procent de cel mult 49% din valoarea cheltuielilor eligibile aferente proiectului de investiţii, dar nu mai mult de 60.000 de lei pentru fiecare beneficiar, plus credit bancar de cel mult 41% din valoarea cheltuielilor eligibile proiectului de investiţii (dar până la 50.000 de lei pentru fiecare beneficiar) acordat de CEC Bank, şi o contribuţie proprie de cel puţin 10% din cheltuielile amintite.
De asemenea, banca poate acorda finanţare şi pentru cheltuielile neeligibile aferente proiectului de investiţii, se mai arată în comunicatul transmis ieri de bancă.
CEC Bank acordă aceste credite în lei, la o dobândă variabilă egală cu rata ROBOR la şase luni, plus trei puncte procentuale, dobândă ce se actualizează semestrial la 1 ianuarie şi la 1 iulie. Până la finalul acestui an, nivelul dobânzii va fi de 13,24% pe an.
Creditele vor fi acordate pe cel mult 60 de luni,