Gheorghe Apetroaie a terminat facultatea cu o medie neobişnuit de mare şi a devenit, în 1991, cel mai tânăr medic primar atestat vreodată în judeţul Botoşani.
Botoşăneanul spune că a absolvit facultatea în cadrul unei generaţii de excepţie. De altfel, a primit un bonus mai mult decât neobişnuit pentru rezultatele deosebite la învăţământ.
„Am primit 50 de sutimi în plus faţă de media de absolvire pentru activitate ştiinţifică, socială, nefiind membru de partid. Aşa am ajuns în Botoşani, la repartiţie, cu media 10,42. Am şi fost acuzat că am falsificat repartiţia“, povesteşte medicul.
7.000 de pacienţi consultaţi într-un an
După rezidenţiatul de trei ani, Gelu Apetroaie a ajuns, după un adevărat periplu, la cabinetul medical din Centrul Industrial al Botoşaniului. În decurs de un an, „a văzut“ aproape 7.000 de pacienţi de la cele mai mari întreprinderi din zonă.
„Am făcut o muncă de pionerat. Am continuat apoi la dispensar să fac medicina care mi-a plăcut, medicina generală. La vremea respectivă, medicina generală era asimilată medicinii interne. Erai un internist, dar nu aveai paturi. Specialitatea medicină generală a fost recunoscută oficial în 1991“, precizează doctorul.
În acelaşi an, Apetroaie a dat examen de medic specialist şi a devenit cel mai tânăr medic primar pe care l-a avut Botoşaniul. Medicina generală a fost transformată după un timp în medicină de familie, iar Gheorghe Apetroaie a devenit specialistul cu cea mai mare adresabilitate din oraş.
„Rămân totuşi la prima iubire, adică medicina generală, care începea cu îmi este cel mai drag mie, diagnosticul. Doctorii sunt împărţiţi în două categorii: diagnosticieni şi terapeuţi. Acest lucru l-am întâlnit mai ales în Occident. Cel mai greu este să devii un bun diagnostician“, mărturiseşte Apetroaie.
A refuzat să plece la muncă peste hotare
Medicul crede că m