Academia de Studii Economice din Bucuresti (ASE), una din cele mai importante institutii de invatamant superior din Romania si unul din principalii furnizori de personal pe piata fortei de munca, si-a redus numarul de cursanti de la 45.000, cati erau la inceputul anului universitar 2008-2009, la 38.000-39.000.
Tinta academiei este ca pana in 2013 numarul cursantilor (studenti, doctoranzi, masteranzi) sa scada pana la 30.000, reducerea urmand a fi facuta gradual, prin diminuarea locurilor disponibile la admitere.
“Reducerea numarului de cursanti este cauzata atat de numarul insuficient de cadre didactice de care dispunem, cat si de previziunile privind scaderea demografica a populatiei. In prezent, la cei 38.000-39.000 de cursanti avem circa 950 de cadre didactice, iar pentru a functiona la parametri optimi, ar mai fi nevoie de inca 600 de cadre didactice”, a declararat, pentru Wall-Street, Gheorghe Rosca (foto), rectorul ASE.
Rosca precizeaza ca, in prezent, institutia de invatamant superior nu mai poate face angajari, din cauza unei ordonante guvernamentale care interzice scoaterea la concurs a posturilor.
“Nu inteleg de ce nu mai putem face angajari, atata timp cat Ministerul Educatiei nu ne acorda bani pentru plata salariilor, ci acorda o anumita suma de bani pentru fiecare student. Daca noi ne gestionam fondurile astfel incat sa putem plati salariile mai multor profesori, ar fi normal sa putem angaja personal”, spune Rosca.
La inceputul anului universitar 2009-2010, academia a redus cu 10% numarul locurilor disponibile la admitere. Concret, institutia de invatamant a taiat circa 1.000 de locuri de pe listele pentru admitere.
“Puteam sa facem o reducere brusca a numarului de locuri, insa o astfel de masura ar fi avut un impact prea mare atat in randul celor care studiaza in prezent la ASE, cat si in ceea ce-i priveste pe cei care