EFORIE. Conducerea instituţiei şi autorităţile locale reclamă legislaţia din domeniul energiei, care îngreunează racordarea postului de transformare la reţeaua de energie electrică. Sursa: Feri Predescu
Inaugurat în urmă cu un an la Eforie, cel mai modern observator seismologic din sud-estul Europei, care a costat milioane de euro, lucrează în regim de avarie, alimentat cu un cablu de la reţeaua de 220 de volţi, care poate încălzi doar un reşou electric.
Clădire mâncată de mucegai
Impozanta clădire, în construcţia căreia Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Inovării a investit un milion de euro, este mâncată de mucegaiul care a început să cuprindă pe reţii interiori, în lipsa unei instalaţii de aer condiţionat.
„Aparatura modernă de ultimă generaţie, achiziţionată din SUA, de Institutul Naţional pentru Fizica Pământului, şi care poate monitoriza orice mişcare seismică de la Himalaya până la Roma, aflată într- un sistem internaţional de monitorizare, inclusiv militar, lucrează în sincope şi riscă să fie distrusă dacă Observatorul Seismologic nu va fi racordat la reţeaua de electricitate”, a declarat Gheorghe Mărmureanu, directorul Institutu lui Naţional pentru Fizica Pământului.
Legea energiei „pune” piedici
Observatorul seismologic, unic în această parte a Europei, a fost construit pe un teren de 800 de metri pătraţi, dat în concesiune Institutului Naţional pentru Fizica Pământului, pe 49 de ani, de către Primăria Eforie.
Postul de transformare, cumpărat de institut cu aproape 400.000 de lei zace peste drum de Observator, iar cablurile electrice pentru racordul la reţea stau rulate în curte.
„Toate aceste disfuncţionalităţi se produc din cauza neînţelegerilor dintre ENEL Dobrogea şi Primăria Eforie, din cauza cărora Observatorul are de suferit”, susţine Gheorghe M