Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Dolj nu mai eliberează în timp util decizii pentru dispozitive medicale. Din această cauză, sute de persoane cu handicap şi bolnavi de cancer sunt în imposibilitatea de a putea beneficia de proteze, orteze şi alte aparate care i-ar ajuta să aibă o viaţă mai uşoară.
Marinela C. este o fetiţă de 11 ani dintr-un sat aflat nu departe de Craiova. E bolnavă de scolioză severă, astfel că părinţii au depus pentru ea încă din luna aprilie un dosar la CAS Dolj pentru obţinerea unui corset de susţinere a coloanei. Din păcate, CAS nu a emis nici până acum decizia care să-i permită copilei să beneficieze de corset. Un astfel de dispozitiv trebuie purtat în perioada de creştere şi are rolul de a îndrepta coloana vertebrală. În caz contrar, copilul riscă să ajungă un adult cu handicap. Din cauza bolii, fetiţa are dureri mari de coloană, iar un picior i s-a scurtat şi abia mai poate să meargă.
Un corset pentru coloană costă 1.100 de lei, iar CAS Dolj ar trebui să-l subvenţioneze în proporţie de 100%. Dar nu a făcut-o până acum, iar părinţii Marinelei nu îşi permit să-l cumpere pentru că sunt săraci şi mai au acasă şase copii de crescut.
Un an de aşteptare
Până în această vară, CAS Dolj elibera decizii pentru copii în maximum trei zile. Firmele specializate susţin că din iunie-iulie nu s-a mai eliberat nici o decizie pentru proteze şi orteze, în timp ce pentru adulţi perioada de aşteptare a ajuns la un an. Din această cauză, au apărut şi situaţii în care unele persoane cu handicap au primit aprobarea de la CAS pentru a li se confecţiona o proteză abia după ce au decedat. La copii, problema este că în câteva luni proteza recomandată de medicul specialist poate să nu mai fie bună. Şi pentru o proteză auditivă pacienţii trebuie să aştepte tot un an.
Protezarea se face în două etape; de obicei, a dou