Pretul locuintelor ar putea scadea cu pana la 50% daca proiectele imobiliare ar fi dezvoltate prin parteneriate in regim public-privat (PPP), prin care autoritatile publice sa asigure terenul si racordarea la utilitati, iar dezvoltatorii sa finanteze constructia si lucrarile de infrastructura.
"Crearea unor astfel de parteneriate este o practica des intalnita in Vest si poate scadea preturile de vanzare cu 50%. La noi toate costurile sunt suportate de dezvoltatori, iar acest fenomen se vede mai departe in costul locuintelor", a declarat Daniel Cristian Clenciu, vicepresedintele Asociatiei Romane a Agentiilor Imobiliare.
In prezent costul mediu pentru o locuinta in Capitala este de aproximativ 1.200 euro euro/mp, potrivit Colliers, ceea ce inseamna ca parteneriatele public-privat ar duce preturile pana la 600 euro/mp.
In Romania practica PPP-urilor este foarte rar intalnita in sectorul imobiliar, un exemplu in acest sens fiind proiectul Dealul Lomb, dezvoltat de Impact in parteneriat cu Primaria Cluj. Proiectul estimat la 650 mil. euro va cuprinde 6.000 de locuinte, primaria contribuind prin asociere cu 204 hectare de teren, in timp ce dezvoltatorul imobiliar va investi in constructia locuintelor si a infrastructurii.
"Parteneriatul public-privat de la Cluj presupune o participatie de 51% a autoritatilor locale. Au fost finalizate proiectele de infrastructura si se executa o parte din drumurile principale pentru 88 de hectare", a explicat Florian Fugasian, reprezentantul Impact.
Ministerul Dezvoltarii Regionale si Locuintei (MDRL) lucreaza la un proiect de act normativ pentru reglementarea unui sistem de tip PPP intre constructori, primarii si banci, potrivit declaratiilor lui Gheorghe Popescu, director in MDRL. "Nicaieri in lume guvernul nu mai construieste locuinte iar finantarea constructiei de locuinte de la bugetul de stat nu r