Propolisul are rolul de a proteja coloniile de albine de microbi si mucegaiuri. Se formeaza in urma colectarii rasinilor de la mai multe specii de arbori si amestecarii lor cu salivatia si ceara micilor insecte.
Propolisul astfel format reprezinta un scut de protectie impotriva bacteriilor si germenilor nu numai pentru albine, ci si pentru oameni. Este antibioticul natural perfect, care trateaza numeroase afectiuni, de la raceli pana la infectii puternice, informeaza benefits-of-honey.com.
Gustul sau nu este unul placut, dar efectele benefice asupra gatului iritat, tusei suparatoare si infectiilor interne si externe il recomanda ca un tratament naturist, simplu si putin costisitor, pe care il poti urma fara dificultate.
Mai este denumit si lipiciul albinelor, pentru ca are rol dezinfectant si, odata aplicat pe rana, o vindeca in profunzime. Contine cam 50% rasine, 30% ceara, 10% uleiuri eterice si 5% polen.
Este bogat in aminoacizi, cu un rol determinant pentru functionarea sistemului imunitar. Contine vitamina A, B si bioflavonoide (antioxidanti care se gasesc cu preponderenta in portocale, cu proprietati de imbunatatire a sistemului imunitar).
Pentru ca este un bun antibacterian, antiinflamator si antiviral, propolisul influenteaza decisiv regenerarea tesuturilor si este o importanta sursa de energie.
Este chiar recomandat de catre unii medici ca alternativa naturista a penicilinei si a altor antibiotice folosite frecvent. Se administreaza sub forma orala si tocmai de aceea medicii stomatologi recomanda micile pastile de propolis pentru asigurarea sanatatii si igienei orale corespunzatoare.
Mai mult, imbunatateste apetitul, este un bun digestiv si indeparteaza inclusiv respiratia urat mirositoare. Poate fi achizitionat din magazinele de profil, dar si din farmacii, sub forma de past