Astfel poţi avea condimente proaspete pentru mâncăruri tot timpul anului.
Vrei să ai verdeaţă proaspătă pentru mâncăruri la iarnă, fără să mai fie nevoie să mergi la piaţă? Soluţia e simplă. Cumpără câteva ghivece potrivite, trei-patru saci cu pământ şi seminţe de: pătrunjel, mărar, leuştean, cimbru, rozmarin sau butaşi de tarhon. Află din cartea “Plantele aromatice în ghivece”, (foto stânga), publicată la Editura Meadinska, cum să le plantezi şi să le îngrijeşti, pentru a da o savoare specială mâncărurilor pe care le vei pregăti.
Pătrunjel
Pătrunjelul e bogat în calciu (e bun pentru oase, dinţi şi unghii), iod (reglează funcţionarea glandei tiroide), vitamina C (previne infecţiile), fier şi proteine, iar frunzele lui pot fi netede sau creţe.
La ce îl folosim: Frunzele, tulpina, dar şi rădăcina pătrunjelului pot fi incluse în mâncăruri (pilaf, ostropel, saramură), în ciorbe sau în supe ori în salate, dacă sunt tăiate foarte mărunt.
Sfaturi culinare: Pentru a-i intensifica aroma e bine să-l asociem cu puţin leuştean. În plus, acesta nu trebuie pus în mâncăruri în timpul fierberii, ci adăugat înainte de servire sau după ce se închide focul.
Rozmarin
Dacă ai răbdare să aştepţi cam o lună până răsar seminţele de rozmarin, te poţi declara deţinătorul “elixirului tinereţii”. Această iarbă aromatică are proprietatea de a revitaliza activitatea tuturor organelor şi de a da un plus de energie corpului, datorită uleiurilor volatile pe care le conţine.
La ce îl folosim: Rozmarinul se foloseşte foarte des pentru preparatele mediteraneene (se poate pune proaspăt în salate sau poate fi introdus în sticla de ulei, pentru a-i da savoare), dar se pune şi la cartofii prăjiţi, la friptura de porc sau la ostropelul de pui. În Grecia se prepară şi vin de rozmarin, care are proprietăţi afrodiziace şi energizante