Arădeanca iniţiază copiii şi tinerii în tainele sportului cu mingea la coş şi îşi îndeamnă elevii să iubească performanţa. Profil
Născută. 1962, Pecica, judeţul Arad.
Familie. Căsătorită.
Educaţie. Masterat în Management şi Impresariat Sportiv.
Experienţă. Profesor, antrenor, preşedinte de club.
Lumea sportului a atras-o de când era pe băncile şcolii. Elevă la Liceul „Gheorghe Lazăr” din Pecica, a cochetat cu voleiul, handbalul sau atletismul. Făcea parte din echipa de volei a şcolii, când experimentatul antrenor de baschet Constantin Wunsch a „ochit-o” şi i-a propus să vină la antrenamente. „Mai aveam colege care jucau baschet şi, treptat, am făcut şi eu trecerea”, îşi aminteşte Valeria Bondor.
S-a dedicat sută la sută baschetului. Anii de liceu i-a petrecut la Timişoara, intrând în rândurile echipei Universitatea, Poli de mai târziu. În clasa a XI-a, era deja titulară de drept la prima echipă, în tricoul căreia a cunoscut performanţe frumoase. Printre colegele de echipă, Magdalena Jerebie sau Csilla Grădinaru. Evoluţiile au ridicat-o rapid şi au propulsat-o în loturile naţionale ale României.
A părăsit oraşul de pe Bega în anul 1988, chemată să pună umărul la consolidarea Constructorului Arad, promovată în prima divizie. Sub comanda lui Mircea Prică, a evoluat alături de Monica Metzger, Diana Ciupe ori Carmen Nastor, ultimele două junioare pe atunci.
Satisfacţii pe „banca suferinţei”
În 1992 însă, formaţia arădeană s-a confruntat cu grave probleme de ordin financiar şi totul a intrat în impas. Anii de glorie cunoscuţi ai ICIM-ului – echipă renăscută din Constructorul – încă nu erau la rând în Arad. Valeria Bondor se îndrepta spre banca antrenorilor.
„Doar baschet am făcut o viaţă”, a remarcat ea. A absolvit cursurile şcolii de antrenori şi a int