Managerul Spitalului Judeţean, dr. Dan Căpăţână, a declarat că nu s-a greşit cu nimic din punct de vedere medical, însă administrativ da, deoarece nu a fost respectat dreptul la intimitate al femeii care abia avortase.
Ieri, managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa (SCJU) a purtat discuţii cu tot personalul medical de la Secţia de Ginecologie implicat în cazul femeii care a avortat în patul de spital, sub privirile colegelor de salon.
Se pare că singura şi principala problemă este faptul că celelalte viitoare mame nu au fost scoase imediat din cameră, pentru ca intimitatea Elenei Pavel să fie respectată. În plus, nici măcar avortonul nu a fost luat din salon mai bine de 15 minute.
Astfel, au fost sancţionate cu 10% din salariu, pentru următoarele trei luni, asistenta Ţuca Roşu şi infirmiera Viorica Olteanu, deoarece trebuiau să mute celelalte femei în alt salon şi să nu lase avortonul în încăpere, şi cu avertismente scrise asistenta şefă a secţiei de Ginecologie, Ioana Lazăr, şi şeful secţiei, dr. Vlad Tica.
Managerul SCJU, dr. Dan Căpăţână, a declarat că medicii au depus toate eforturile care erau necesare pentru femeie. Mai mult, a respins toate acuzaţiile aduse personalului sanitar, cum că nu ar fi intervenit la timp şi că femeia a fost lăsată să avorteze singură, în pat: „Din punct de vedere medical s-a făcut totul. Avortul spontan se poate întâmpla oricând, oriunde. Partea negativă este că la acest lucru au participat şi alte persoane şi i s-a încălcat dreptul la intimitate", a precizat dr. Căpăţână.
Salon special pentru avorturi
Situaţia ar fi fost cu totul alta dacă ar fi existat un salon special pentru persoanele cărora le este indus avortul, aşa cum a fost şi în cazul Elenei Pavel. Aceasta avea membranele rupte şi nu ar fi putut duce sarcina până la final.
Pentru acest salon special ar fi nevoie de a