Sumarul economic al zilei în care a fost desemnat premier Liviu Negoiţă: 10% “curbă de sacrificiu” la anul
1. Bani pentru anul ăsta nu mai vin, nici de la FMI, nici de la Comisia Europeană. Singura şansă: să avem buget până pe zece decembrie, adică nicio şansă.
2. Statul caută 3 miliarde de euro ca să poată încheia anul cu plăţile făcute. 700 de milioane i-a găsit ieri pe piaţa internă. BNR trebuie să acopere găurile de lichiditate.
3. Deficitul bugetar va ajunge la 7,8%, crede FMI.
4. La anul, dacă nu sunt luate măsuri suplimentare de reducere a cheltuielilor, deficitul bugetar va fi de 9%. Trebuie să ajungem la 5,9%. Asta înseamnă tăieri suplimentare de cheltuieli echivalente cu 10% din bugetul consolidat: 3,5 miliarde de euro.
5. Jeffrey Franks, şeful delegaţiei FMI, a rostit citatul din titlu la modul explicit. Ţintele sunt la libera alegere a viitorului guvern, dar recomandările se îndreaptă către stimulentele bugetarilor sau subvenţiile pentru metrou, mineri şi alte companii subvenţionate. Majorarea impozitelor nu este exclusă.
6. Mugur Isărescu şi-a transformat raportul asupra inflaţiei într-un discurs-distonocalm pentru pieţe: ~ Există presiuni inflaţioniste pe termen scurt, dar pe termen mediu va scădea cererea internă, aşa că ne încadrăm în ţintă ~ Avem grijă să asigurăm lichiditate în sistem pentru a ţine dobânzile la niveluri rezonabile ~ Nu sunt motive să vedem o nouă ajustare de curs pe sfârşit de an aşa cum s-a întâmplat în 2008.
7. Dacă guvernul nu va tăia drastic din posturi/salarii sau nu va majora masiv impozitele, cele trei asigurări date de Isărescu nu pot fi simultan adevărate.
8. Suntem în pom.
Sumarul economic al zilei în care a fost desemnat premier Liviu Negoiţă: 10% “curbă de sacrificiu” la anul
1. Bani pentru anul ăsta nu mai vin, nici de la FMI, nici de l