Naţiunile Unite au decis să evacueze temporar aproximativ 600 de angajaţi străini, din totalul de 1.100, ai misiunii sale din Afganistan care au în prezent atribuţii „neesenţiale”.
Evacuarea are loc în urma atentatului sângeros de săptămâna trecută care a vizat una din casele de oaspeţi ale ONU. Cinci angajaţi ai misiunii din capitala afgană au murit în atacul revendicat de talibani. Decizia retragerii personalului cu atribuţii secundare survine vizitei efectuate luni şi marţi de secretarul-general al ONU, Ban Ki-moon, la Kabul, unde a avut întâlniri şi cu o serie de consilieri în domeniul securităţii. Ban a respins speculaţiile potrivit cărora Naţiunile Unite intenţionează să îşi retragă misiunea din Afganistan, avertizând că angajaţii săi nu vor fi intimidaţi de actele de violenţă.
Diplomatul norvegian Kai Eide, şeful delegaţiei ONU din Afganistan, a avut însă o poziţie mult mai tranşantă. „Percepţia că vom rămâne în această ţară la nesfârşit este incorectă. Nu ne mai putem permite situaţia în care şefii de triburi şi grupurile de interese îşi fac propriile jocuri”, a avertizat el, citat de cotidianul „The Guardian”.
Misiunea ONU din Afganistan are aproximativ 5.600 de angajaţi, în majoritate afgani, evacuarea vizând circa 12 la sută dintre efectivele sale.
NATO, misiune pe termen lung
De cealaltă parte, Alianţa Nord-Atlantică a dat asigurări, prin vocea secretarului său general, Anders Fogh Rasmussen, că trupele sale vor rămâne în Afganistan atât cât va fi nevoie. „Suntem în Afganistan mai întâi de toate pentru propria noastră securitate. Dacă lăsăm Afganistanul să cadă, atunci această ţară va deveni un sanctuar pentru terorişti”, a declarat acesta într-un interviu acordat France Presse.
Rasmussen a avertizat însă că sprijinul Alianţei pentru viitorul executiv de la Kabul nu va fi unul