FMI pregăteşte pentru 18 noiembrie o întâlnire la Bruxelles cu principalele nouă bănci străine prezente în România pentru a discuta evoluţia angajamentelor asumate de acestea, a declarat a declarat Jeffrey Franks, şeful misiunii de evaluare acordului stand-by. Franks a mai afirmat că s-a întâlnit, joi seara, la sediul BNR, cu guvernatorul Mugur Isărescu pentru a se asigura că şeful băncii centrale cunoaşte situaţia discuţiilor reprezentanţilor FMI cu ministrul interimar al
FMI pregăteşte pentru 18 noiembrie o întâlnire la Bruxelles cu principalele nouă bănci străine prezente în România pentru a discuta evoluţia angajamentelor asumate de acestea, a declarat a declarat Jeffrey Franks, şeful misiunii de evaluare acordului stand-by.
Franks a mai afirmat că s-a întâlnit, joi seara, la sediul BNR, cu guvernatorul Mugur Isărescu pentru a se asigura că şeful băncii centrale cunoaşte situaţia discuţiilor reprezentanţilor FMI cu ministrul interimar al Finanţelor Gheorghe Pogea şi premierul Emil Boc.
Grupurile-mamă ale principalelor nouă bănci cu capital străin au semnat, în luna august, scrisori bilaterale de angajament pentru menţinerea nivelului expunerii pe piaţa românească şi a ratei de solvabilitate a sucursalelor peste 10%.
Scrisoarea de la Viena
Băncile care au semnat acordurile - Erste Bank, Raiffeisen International, Eurobank EFG, National Bank of Greece, Societe Generale, Alpha Bank, Volksbank, Piraeus Bank şi UniCredit - deţin controlează 70% din piaţa din România.
O delegaţie a FMI se află în România pentru a doua revizuire a acordului, vizita urmând să se încheie luni, 9 noiembrie.
România are un acord cu FMI pe doi ani, pentru 12,95 miliarde euro, pachetul total de finanţare externă, de la Fond, Uniunea Europeană, BM şi BERD, urmând să ajungă la 19,95 miliarde euro.