Adunarea Generală a Naţiunilor Unite a hotărât, în anul 2001, ca fiecare zi de 6 noiembrie să fie dedicată, la nivel internaţional, prevenirii exploatării mediului în timp de război sau conflict armat. Această hotărâre se bazează pe Rezoluţia 56/4, şi a luat în calcul consecinţele conflictelor armate asupra mediului, acestea afectând ecosistemele şi resursele naturale la mult timp după epuizare, depăşind frontierele naţionale şi având efecte negative asupra mai multor generaţii.
De asemenea, în Declaraţia ONU a Mileniului se pune accent pe necesitatea de a proteja mediul înconjurător comun.
Tot în urmă cu opt ani, Adunarea Generală a ONU a luat în considerare, prin rezoluşia 56/5, şi obiectivul Deceniului Internaţional pentru o Cultură a Păcii şi Non-violenţei pentru Copiii Lumii, 2001-2010.
Adunarea a invitat statele să-şi extindă activităţile de promovare a unei asemenea culturi şi a solicitat UNESCO, agenţie-lider în domeniu, să-şi intensifice eforturile în cadrul acestui Deceniu.
Potrivit portalului onuromânia.ro, cu prilejul proclamării, în 1998, a rezoluţiei 53/25 din 10 noiembrie, Adunarea a invitat organizaţiile neguvernamentale, grupurile şi organizaţiile religioase, instituţiile educaţionale, artiştii şi mass media să sprijine documentul în beneficiul fiecărui copil al lumii, notează Agerpres.