Omul de afaceri Ioan Niculae, administratorul grupului Interagro, cu activitati in industria chimica si agricultura, a finalizat o investitie de 100 mil. euro intr-o rafinarie de bioetanol, cu o capacitate de 80.000 tone/an, la Zimnicea, in judetul Teleorman.
"In doua luni, dupa ce rafinaria va incepe sa functioneze, vom sti exact cine va cumpara bioetanol. Deocamdata nu am semnat nimic, dar potentialii clienti sunt marile companii petroliere, ca Petrom, Lukoil sau Rompetrol. Deocamdata companiile importa bioetanol, dar am putea deveni o alternativa daca li se vor parea convenabile termenele de livrare sau pretul stabilit de noi. La randul nostru, vom putea alege sa exportam, daca vom obtine preturi mai bune", a declarat pentru ZF Ioan Niculae, presedintele Interagro.
Conform normelor Uniunii Europene, din 2009, operatorii economici din Romania sunt obligati sa introduca pe piata doar benzina cu continut de bioetanol de 4,5%-5% in volum, urmand ca, din 2010, procentul sa creasca treptat, tinta fiind de 20% in 2020.
In Romania, se consuma anual circa cinci milioane de tone de benzina, ceea ce inseamna ca, in aceasta prima faza, cand benzina trebuie sa contina 5% bioetanol, este nevoie, la nivel national, de circa 350 de milioane de litri pe an, adica o productie zilnica de un milion de litri, dupa datele furnizate de Interagro.
Investitia in rafinaria Bio Fuel Energy din Zimnicea, unde vor lucra 350 de persoane, s-a ridicat la 100 de milioane de euro si este facuta din fondurile proprii ale companiei. "Un scenariu pesimist arata ca investitia va fi recuperata in sase ani, unul optimist, in doi-trei ani, iar un scenariu realist vede o recuperare a alocatiei in trei-patru ani", spune Niculae.
Porumbul, materia prima
Fabrica utilizeaza ca materie prima principala, porumbul, aproape jumatate din acesta fiind furnizat chiar de diviz