Instabilitatea politică din România a pus pe fugă echipele de experţi ai FMI, UE şi Banca Mondială. După zece zile de evaluare a economiei româneşti, specialiştii pleacă acasă lăsând România să găsească alte surse de finanţare pentru plata salariilor şi pensiilor. Vestea bună e că finanţarea va fi deblocată de îndată ce criza politică va fi rezolvată. Sunt foarte puţine şanse ca tranşa a treia a împrumutului de la FMI, de aproximativ 1,5 miliarde euro, şi tranşa de un miliard de euro de la Comisia Europeană să fie accesată în luna decembrie, cel mai probabil acest lucru putând fi realizat începând cu ianuarie, anul următor, au declarat reprezentanţii FMI şi ai Comisiei Europene.
Atât membrii FMI, cât şi cei ai CE sunt de părere că România a făcut un foarte mare progres în ultimele 10 zile şi că, de îndată ce situaţia politică va fi rezolvată banii din următoarea tranşă vor putea fi accesaţi. "Avem banii pentru următoarea tranşă. Prin natura sa, FMI are în general bani disponibili pentru ţările care ar putea avea nevoie urgentă de ei, însă ar trebui ca situaţia politică din România să fie rezolvată rapid.
Vom putea să dăm României următoarea tranşă - poate la începutul lui ianuarie, mijlocul lui ianuarie sau sfârşitul lui ianuarie, în funcţie de cât timp va fi necesar pentru rezolvarea situaţiei politice", a declarat ieri Jeffrey Franks, şeful delegaţiei FMI în România.
Comisia Europeană ar putea aproba în decembrie eliberarea următoarei tranşe pentru România, însă banii vor fi viraţi în 2010, pentru că UE trebuie să îi atragă de pe piaţă, a explicat Elena Flores, şeful misiunii de evaluare a CE. "Următoarea tranşă va fi acordată imediat ce incertitudinile politice se vor încheia şi va exista un buget pe 2010. Chiar şi aşa, banii nu vor sosi în România înainte de anul următor", a precizat Flores.
Comisia Europeană ar f