Un judecător italian a condamnat 21 de agenţi americani şi un civil la cinci ani de închisoare şi pe un al 22-lea agent secret la opt ani de detenţie, pentru că ar fi răpit un imam egiptean, în Milano, în 2003. Hotărârea unui tribunal italian demonstrează limitele Washingtonului în a-şi proteja agenţii secreţi care acţionează în străinătate, inclusiv în state aliate, aşa cum este Italia. Statele Unite şi-au exprimat „dezamăgirea“, după ce un judecător italian a decis să condamne 23 de americani, dintre care 22 sunt agenţi ai CIA, până la opt ani de închisoare, pentru că ar fi răpit un imam egiptean de pe o stradă din Milano. Cea mai dură pedeapsă, de opt ani, a fost primită de Robert Seldon Lady, fostul şef al biroului CIA de la Milano. Cei 23 de americani ar fi participat la răpirea lui Abu Omar, transportat ulterior, în Egipt, ţară care practică tortura. „Judecătorul nu a exprimat încă nicio opinie scrisă, astfel încât nu suntem în poziţia în care să putem comenta această decizie“, a explicat Ian Kelly, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat.
Alţi trei agenţi CIA au fost achitaţi, judecătorul Oscar Magi invocând în cazul lor imunitatea diplomatică de care aceştia ar beneficia. În orice caz, nici unul dintre americanii judecaţi nu a fost în sala tribunalului italian şi nici nu se află în custodia autorităţilor italiene. Cel mai probabil, toţi aceştia se află în prezent pe teritoriul american.
Guvernul italian a ignorat cererea procurorilor care solicitaseră autorităţilor de la Roma să ceară extrădarea celor 23 de americani. Guvernul lui Silvio Berlusconi a fost unul dintre aliaţii cei mai apropiaţi ai fostei administraţii republicane. Tocmai de aceea, Berlusconi a criticat procesul, explicând că acest ar putea afecta imaginea Italiei în lume.
„Semnal puternic“
„Verdictul trimite un semnal puternic as