În perioada iunie 2008-iunie 2009, operatorii economici listaţi la Bursa de Valori Bucureşti au pierdut peste 450 de milioane de euro. Firmele mari au ales să protejeze salariaţii, chiar în situaţia reducerii volumului de afaceri, astfel că profitul acestora a scăzut cu 62% după un an dificil. Potrivit unui studiu realizat de compania Contexpert Consulting România, valorile medii ale cifrei de afaceri şi profitului a peste 60 de companii listate la bursă au scăzut dramatic.
În perioada iunie 2008-iunie 2009, firmele mari au înregistrat o scădere a profitului de 62% faţă de perioada anterioară similară. Cu toate acestea, personalul angajat a scăzut cu numai 6%.
Concedieri inevitabile
Reprezentanţii Contexpert spun că managementul a protejat semnificativ, în perioada de criză, salariaţii şi nu a ţinut cont de acele corecţii pe care piaţa le-a aplicat asupra volumului de afaceri.
Companiile studiate au realizat aproximativ 5.200 de disponibilizări, în condiţiile în care profitul a scăzut cu peste 450 de milioane de euro. „Dacă economia nu îşi revine, o echilibrare naturală a raportului între veniturile şi costurile companiilor se va face prin mult mai multe concedieri decât până acum“, a declarat directorul general al Contexpert, Sorin Istrate.
Evaluând indicatorii de performanţă ai companiilor, reiese că profitabilitatea netă a scăzut la o medie pe economie de 4% din cifra de afaceri în 2009, ajungând, în ultimul an, în zona de risc maxim. În anul precedent, media de profitabilitate a fost de 10%. „Este pur şi simplu rezonabil să ne aşteptăm la noi scăderi ale volumului de afaceri. De aceea, această medie poate scădea sub 4% şi va aduce companiilor pierderi, lipsă de lichidităţi şi insolvenţă“, a precizat Istrate.
Turismul este în derivă
Ca domenii de activitate, indus