Germania si Rusia au reactionat violent la decizia surprinzatoare a General Motors de a nu mai vinde Opel, ridicand intrebari cu privire la viitorul unuia dintre cei mai mari producatori auto din Europa.
Angajatii Opel din Germania au intrat, deja, in greva, in semn de protest fata de refuzul companiei mama din Statele Unite de a-si vinde operatiunile europene catre concernul format din compania canadiana Magna si banca din ruseasca Sberbank.
In cadrul intelegerii, sindicatul angajatilor germani primise asigurari ca nu se vor inchide fabrici, insa, in prezent, acestia se tem ca GM intentioneaza sa faca disponibilizari si sa opreasca activitatea.
De altfel, reprezentantii GM au anuntat ca vor concedia aproximativ 10.000 de persoane, in procesul de restructurare a operatiunilor din Europa, insa nu s-a stabilit, inca, din ce tari vor fi angajatii respectivi sau daca vor fi inchise unitatile de productie sau nu.
"Ne-au dus de nas. Nu sunt interesati de soarta oamenilor", au declarat liderii sindicali, citati de BBC News.
"Comportamentul General Motors a aratat fata urata a turbo-capitalismului. Este inacceptabil", a declarat si premierul landului german Rhine-Westphalia de Nord, citat de Financial Times.
Vladimir Putin, premierul rus, a declarat ca Magna si Sberbank vor desfasura o "analiza legala" a situatiei cu GM. Pe de alta parte, reprezentantii Magna au spus ca au acceptat decizia producatorul auto american.
Potrivit analistilor, decizia GM reflecta determinarea noului consiliu de administrare de a se indeparta de la dependenta de diverse guverne si de a se indrepta, din nou, spre bursa, probabil la inceputul anului viitor.
Guvernul german conditioneaza sprijinul financiar
Prin decizia sa, GM a intrat intr-o noua confruntare cu Guvernul Germaniei, in mijlocul co