Haosul monetar si-a facut din nou aparitia, subliniind nevoia pentru o ordine monetara internationala. Declinul rapid al dolarului si al lirei sterline, dar si a monedei nationale a Chinei - mai strans legata de dolar ca niciodata - alimenteaza unele tensiuni.
Si-au facut aparitia din nou si fantomele din 1930 - in special teama de avantaje comerciale nedrepte cauzate de lipsa de competitivitate. Secretarul american pentru Trezorerie, Timothy Geithner, a acuzat deja China de manipulare pe piata monetara, scrie project-Syndicate.
Exista doua abordari alternative, dar si contrastante, pentru restabilirea ordinii monetare. Una o reprezinta o conferinta internationala, in cadrul careia expertii pot sugera modele de calculare a ratelor de schimb, iar politicienii pot negocia.
Singura data cand un astfel de aranjament a avut succes doar la conferinta Bretton Woods din 1944, insa, chiar si atunci, ratele de schimb fixate s-au dovedit a fi nerealiste si a fost nevoie de mentinerea controlului asupra lor.
Alte conferinte legate de piata monetara au fost un esec total. Presedintele Richard Nixon a caracterizat acordul Smithsonian din 1971 ca fiind "cel mai semnificativ acord din istoria lumii". Insa nu a fost respectat, iar lumea a ajuns iar in dezordine.
In 1987, la conferinta de la Luvru, nu s-a facut nici macar un acord cu privire la concluziile la care s-a ajuns. Unii participanti aveau impresia ca trebuie controlate ratele de schimb din zone stabilite, insa banca germana Bundesbank nu a aderat la aceasta strategie.
Istoria arata ca negocierile colective cu privire la piata monetara si o noua abordare cu privire la problema rezervelor monetare nu au sanse de reusita.
Se cauta reguli pentru politicile monetare
O alta abordare o reprezinta acordurile valabile in fiecare tara privin