Lumea virtuală din România duce lipsă de un site autentic pentru educaţia copilului. De cele mai multe ori, site-urile pentru cei mici sunt găselniţe comerciale, în care violenţa şi lipsa de coerenţă în mesaj se remarcă la tot pasul. Sau, mai bine zis, la fiecare click. Sursa: Casa din Copac
Deşi experţii în educaţie susţin că internetul are un potenţial extraordinar în educaţia celor mici, lipsa de proiecte online în folosul copiilor transformă această cale într-un mediu inutil şi, deseori, nociv.
Să facem un scurt exerciţiu. Căutăm "site educativ copii" pe cel mai folosit motor de căutare, Google. Primul rezultat este ecopii.ro, un site care are mai degrabă un caracter comercial, iar, deşi se anunţă că "jocurile sunt atent selecţionate", sunt multe destul de violente sau de-a dreptul seci.
În balanţă stă un site interesant realizat de Asociaţia pentru Turism Cultural din Bulgaria, cu sprijin financiar de la British Council. Jocul "Treasure Quest", în variantă online, invită copiii să descopere într-un mod distractiv obiectivele istorice din ţările Europei de Sud-Est, inclusiv din România.
"Proiectul are ca public-ţintă copiii cu vârste între 6 şi 14 ani din Europa de Sud-Est. Principalul scop este prezentarea moştenirii culturale şi oferirea de repere de identitate naţională pentru copiii din fiecare ţară. În plus, poate la fel de important, îi învaţă pe copii să respecte valorile şi tradiţiile altor ţări", a spus profesorul Todor Krestev, liderul echipei care a lucrat la acest joc.
Casa din copac - un model, la scară mică
Revenind la mediul online românesc, găsim şi un site cu adevărat educativ. Păcatul său este la capitolul trafic. În timp ce site-urile posturilor de desene animate sunt vizitate zilnic de mii de persoane, pe casadincopac.ilive.ro intră maximum 36.
Proiect