Ediţia 2009 a World Building of the Year, desfăşurată săptămâna aceasta la Barcelona, a premiat clădirile construite în strânsă relaţie cu ambientul natural, care au avut profunde semnificaţii culturale sau servesc unui număr impresionant de cetăţeni. Câştigătorul marelui premiu a făcut un apel la conştiinţa social-comunitară a specialiştilor pentru popularizarea arhitecturii. Arhitectul sud-african Peter Rich a câştigat marele premiu World Building of t
Ediţia 2009 a World Building of the Year, desfăşurată săptămâna aceasta la Barcelona, a premiat clădirile construite în strânsă relaţie cu ambientul natural, care au avut profunde semnificaţii culturale sau servesc unui număr impresionant de cetăţeni. Câştigătorul marelui premiu a făcut un apel la conştiinţa social-comunitară a specialiştilor pentru popularizarea arhitecturii.
Arhitectul sud-african Peter Rich a câştigat marele premiu World Building of the Year pentru proiectul său Mapungubwe Interpretation Centre din Africa de Sud. Clădirea se află pe teritoriul unei civilizaţii antice care purta semnele culturii Zimbabwe şi este construită astfel încât să reflecte şi să semnalizeze fragilitatea mediului înconjurător. A rezultat o compoziţie de structuri legate în mod autentic de cultura locală străveche. Un triunghi echilateral face trimitere la ordinea primordială, iar elementele secundare sunt poziţionate astfel încât să se încadreze perfect în sistemul geometric.
După o dezbatere îndelungată, juriul a decis că Mapungubwe Interpretation Centre este cel mai puternic după criteriile arhitectural şi psihologic. „E un proiect cu greutate din punctul de vedere arhitectural şi are şi un mesaj puternic şi complex”, a argumentat Suha Ozkan, membru al juriului.
Arhitecţi pentru toate buzunarele
Peter Rich a făcut un apel către arhitecţi să găsească soluţii pentru a face cât mai accesibile s