Regizor al Operei Braşov, este cel mai vechi director de Operă din ţară, cu un nume sonor în întreaga lume. Cristian Mihăilescu a avut marea şansă ca ambii părinţi să fie mari iubitori de operă. L-au dus la spectacole de când era de-o şchioapă şi a crescut alături de artişti renumiţi ai acelor vremuri.
„Când aveam numai patru ani m-au băgat fraudulos în sala de spectacole. Nu aveam voie decât de la şase ani şi ai au minţit că am împlinit vârsta. Am stat neclintit patru acte din Rigoletto, de Verdi şi mi-au povestit părinţii că nu am ieşit nici în pauze, ca să nu îmi pierd locul“, povesteşte zâmbind directorul Operei Braşov.
Matematician şi cântăreţ
Cu toate că adora muzica, nu a urmat chiar de la început această cale. Liceul l-a făcut la secţia de matematică şi, în paralel, câştiga toate concursurile interşcolare de canto. Matematica şi meseria de regizor s-au dovedit a fi strâns legate. „ Mi-a plăcut cel mai mult geometria în spaţiu, care mă ajută enorm în gândirea regizorală a spaţiului scenic“, spune Cristian Mihăilescu.
După liceu, a intrat la Conservatorul Ciprian Porumbescu din Bucureşti. Imediat după absolvire a devenit solist al Operei Naţionale din Bucureşti, unde a cântat de-a lungul timpului 40 de roluri diferite ca stil şi mărime. A urmat apoi cursurile postuniversitare de regie, de la Institutul de Teatru şi Film.
Examenul de absolvire l-a susţinut cu „Bărbierul din Sevilla“, de Rossini, chiar aici la Braşov. Spectacolul a luat toate premiile naţionale de regie şi a fost pentru prima oară când o regizare a unei Opere din ţară a fost invitată pe scena Festivalului „George Enescu“.
Cel mai vechi director din ţară
După o perioadă în care a continuat cariera solistică la Opera Naţională din Bucureşti, în 1992, Cristian Mihăilescu a devenit director al Teatrului Liri