Ei şi-au pierdut calitatea de asigurat din cauza Sistemului Informatic Unic Integrat implementat în luna septembrie. Până la reglementarea situaţiei, medicii de familie care fac bilete de internare pentru pacienţii care nu apar ca asiguraţi, vor fi nevoiţi să scoată bani din buzunar pentru spitalizarea acestora. Sebastian Deac are 21 de ani şi este student la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca. Ieri şi-a sacrificat o zi pentru a veni în Baia Mare, pentru o adeverinţă care să-i ateste calitatea de asigurat.
„Am renunţat la mai multe cursuri, doar pentru a fi cu actele în regulă. Am fost scos din baza de date a medicului de familie din cauza unui sistem de operare şi am înţeles că trebuie să mă prezint la CAS pentru a intra din nou în evidenţe“, spune Sebastian Deac. „E dreptul meu să fiu asigurat. Nu vreau să păţesc ceva şi să mă trezesc că sunt bun de plată“, continuă studentul.
„Trebuie să facem pe funcţionarii publici“
În situaţia lui sunt alţi aproximativ 30.000 de maramureşeni, care şi-au pierdut calitatea de asigurat din cauza Sistemului Informatic Unic Integrat (SIUI) ce a fost pus în aplicare în judeţ din luna septembrie 2009. Majoritatea sunt tineri cu vârste cuprinse între 18 - 26 de ani, care urmează o formă de învăţământ, şi coasiguraţii, ce provin din mediul rural. La nivelul judeţului, sunt 420.000 de persoane asigurate.
„Dacă pacientul nu apare ca asigurat şi noi le facem bilet de internare, trebuie să plătim noi spitalizarea până la reglementarea situaţiei“, a afirmat Gheorghe Lascu, preşedintele Societăţii Medicilor de Familie Maramureş. În condiţiile în care, o zi de spitalizare costă între 250 şi 1.100 de lei, în funcţie de boală, medicii ar scoate bani serioşi din buzunar. Cei care s-au trezit peste noapte că şi-au pierdut calitatea de asigurat, deşi în realitate se înscriu în categoria pacienţilor asi