Lideri de piata, pe segmentul ceaiurilor din fructe si plante
Suntem in inima Ardealului, la Orastie, inconjurati de specialistii in plante medicinale de la "Fares". Vizitam o fabrica moderna si ne minunam sa descoperim inca o data progresul extraordinar al firmelor romanesti de preparate din plante. Drumul musetelului a fost cu noroc. Plantele, tincturile, alifiile, realizate pana mai ieri pe masa bucatariei, se produc azi in laboratoare de cercetare dotate cu aparatura de ultima generatie, cu care se "descopera" in plante tainicele potiuni de sanatate. Intram in depozite imense, cu plante care ne imbata simturile prin mirosurile pe care le degaja. Trecem prin hale "sterilizate", cu linii de productie moderne, gandite pana la cel mai mic amanunt, unde plantele se transforma in ceaiuri, siropuri, tincturi si pastile. Si oameni - multi oameni care lucreaza cu seriozitate si pasiune, departe de criza, departe de grija zilei de maine. Pentru ca produsele naturale se vand bine - atat in tara, cat si peste hotare. Calauziti de d-na Adelina Hanciu, unul dintre brand-managerii firmei, aflam pe viu, pas cu pas, formula sanatatii, asezata sub sigla "Fares Bio Vital".
- "Fares" e una dintre cele mai vechi firme romanesti cu produse de sanatate din plante. E importanta traditia, cand e vorba de menta si musetel?
- "Fares Bio Vital" implineste 80 de ani de existenta. Aici, pe meleagurile Orastiei, la umbra Sarmizegetusei - inima sacra a regatului dacic - traditiile medicale populare au fost extrem de puternice. La inceputul secolului XX, mai precis pe 10 decembrie 1929, intelepciunea populara a fost pusa sub auspiciile stiintei la initiativa unui pasionat in domeniul plantelor medicinale, pe nume Andrei Farago. A luat astfel fiinta prima cooperativa romana pentru cultivarea plantelor medicinale, numita "Digitalis". Farmacist cu studii la Viena,