Şeful Fondului Global anti-SIDA se aşteaptă ca românii să preia programele finanţate până acum din exterior.
Aflată în plin haos creat de noul virus A/H1N1, în plină criză politică stârnită de neînţelegerile partidelor în privinţa guvernării, cu un Minister al Sănătăţii fără o conducere stabilă, România s-ar putea confrunta în perioada următoare şi cu o criză în domeniul luptei împotriva „maladiei secolului XX”, SIDA.
Pericolul răspândirii virusului HIV în spaţiul ex-sovietic, în principal în Rusia, a făcut subiectul celei de-a treia ediţii a Conferinţei pe Probleme SIDA din estul Europei şi Asia Centrală, desfăşurată între 28 şi 30 octombrie, la Moscova. În capitala Federaţiei Ruse s-au întâlnit liderii din „prima linie” a luptei cu virusul. În urma unor interviuri- maraton cu cei mai mulţi dintre ei, EVZ a adus „la zi” situaţia programelor de prevenţie a HIV în România.
Semne de întrebare pentru anul 2010
Astfel, directorul Fondului Global pentru Combaterea SIDA, Tuberculozei şi Malariei, Michel Kazatchkine, a explicat că România a făcut progrese din anii ’90, când despre SIDA se discuta întotdeauna la pachet cu imagini din orfelinate pline cu copii infectaţi.
Dar şi-a arătat şi îngrijorarea cu privire la ce s-ar putea întâmpla cu programele finanţate până acum de Fond dacă acestea nu vor fi preluate de stat, cum de altfel a şi fost înţelegerea cu Ministerul Să nă tăţii din România.
Se întâmpla însă înainte de cam pania electorală, înainte de căderea a două guverne, pe un „teren” ceva mai „solid”. Veştile proaste legate de România şi SIDA ar putea începe de anul viitor, odată cu terminarea finanţării externe, după cum arată şi Eduard Petrescu, reprezentatul în România al UNAIDS, programul ONU pentru probleme HIV/SIDA.
„O parte din programe fuseseră preluate prin Agenţia Naţ