Sărbătorirea a douăzeci de ani de la căderea Zidului Berlinului continuă să suscite interesul atât al publicului, cât şi al canalelor documentare care dedică spaţii ample.
O premieră de maxim interes are loc în acest week-end la National Geographic. Duminică, de la ora 21:00, National Geographic difuzează un documentar de două ore dedicat acestui fenomen.
Documentarul începe cu aşezarea primei cărămizi în zid, la 13 august 1961, de comuniştii est-germani, care încercau să-şi salveze statul socialist aflat în prag de colaps. Încă din prima zi de existenţă a Zidului, oricare fugar risca să fie trădat, închis sau ucis. Peste 136 de oameni au murit la Zidul Berlinului înainte de căderea acestuia. Încă de la început au existat familii care au refuzat să fie separate. Klaus Koeppen a încercat să-şi transporte ilegal logodnica într-un Volkswagen Beetle.
Rudolph şi Horst Müller au deturnat un metrou pentru a-şi aduce familiile în Vest. Wolfgang Engels a închiriat un tanc şi a trecut cu el prin zid. Atunci când gărzile est-germane s-au familiarizat cu toate aceste strategii, fugarii au încep să construiască tuneluri... A început o disperată "cursă a înarmărilor" între autorii Zidului şi fugari, cei din urmă mereu mai curajoşi şi mai ingenioşi.
Zidul devine tot mai înalt, mai lat, mai periculos - întărit cu turnuri de supraveghere, garduri electrice, cabluri de alarmă, câini şi gardieni înarmaţi, gata să tragă în oricine ar fi călcat pe nisipul atent greblat din "fâşia morţii". Şi asta până într-o seară în care trecutul a rămas istorie. Seara de 9 noiembrie 1989 - căderea Zidului.
Sărbătorirea a douăzeci de ani de la căderea Zidului Berlinului continuă să suscite interesul atât al publicului, cât şi al canalelor documentare care dedică spaţii ample.
O premieră de maxim interes are loc în acest week-end la Nat